Gość specjalny festiwalu Celina Kukuczka- „Góry go wzywały”- wspomnienia i pasje Jerzego Kukuczki

Kwiecień 11, 2015  //  Kategoria: Aktualności, Goście

Celina Kukuczka- „Góry go wzywały”- wspomnienia i pasje Jerzego Kukuczki

26 października 1989 roku, ogólnopolska prasa za agencjami prasowymi podała:

Jerzy Kukuczka zginął w Himalajach. Najwybitniejszy, obok Włocha Messnera, himalaista naszych czasów, Jerzy Kukuczka zginął we wtorek rano podczas wspinaczki na szczyt Lhotse w Himalajach. 41-letni Polak uwieńczony Koroną Himalajów za wejście na wszystkie 14 himalajskich ośmiotysięczników, forsował wierzchołek Lhotse(8511 m) razem z Ryszardem Pawłowskim. Tragiczny wypadek nastąpił na wysokości powyżej 8300 m. Wszystko wskazuje na to, że Jerzy Kukuczka zginął na miejscu. Pawłowskiego sprowadzają w dół koledzy, ubezpieczający zespół szczytowy”

Polska Wyprawa Narodowa na Mount Everest 1980. Kierownik wyprawy Andrzej Zawada. 19.05.1980 Jerzy Kukuczka i Andrzej Czok zdobyli szczyt Mount Everest (8848 m n.p.m.) nową drogą, południowym filarem. Polska Wyprawa Narodowa na Mount Everest 1980. Kierownik wyprawy Andrzej Zawada. 19.05.1980 Jerzy Kukuczka i Andrzej Czok zdobyli szczyt Mount Everest (8848 m n.p.m.) nową drogą, południowym filarem.

Wiele osób ze środowiska wspinaczkowego nie uwierzyło w tę informację. Z nadzieją czekali na jej zdementowanie przez kolegów będących właśnie w Nepalu, pod Lhotse.

Niestety następnego dnia hiobowa wieść okazała się prawdziwą – ciało Jerzego Kukuczki znaleziono. Koledzy pochowali go w lodowej szczelinie.

http://www.kukuczka.net/informacja/57/o-izbie

Celina Kukuczka przyjedzie na festiwal aby opowiedzieć o wielkim człowieku, niezwykłym himalaiście dla którego góry były wielką pasją. Zapraszamy na niezwykle ciekawe spotkanie z żoną wybitnego polskiego wspinacza!

One Response to “Gość specjalny festiwalu Celina Kukuczka- „Góry go wzywały”- wspomnienia i pasje Jerzego Kukuczki”

  1. Harjit :

    It’s not what you eat but how much you’re eating. What’s uhenalthy is all that damn batter on the chicken. You’re eating flour and egg with that batter. Just fry the chicken in it’s own skin. It will allow the chicken to stay moist and grease less. You need more oil and it needs to cook on a high heat so it won’t be greasy. All that stuff you just did and you made it more uhenalthy buy soaking it in flour and eggs .lol everybody wanna be somebody, if it ain’t broke don’t fix it.