WARSZTATY

LOKALNIE – GLOBALNIE. WARSZTATY EKOLOGICZNE DLA MŁODZIEŻY

Czy to w ogóle mój problem? Co łączy moje ulubione chipsy z wycinką lasów tropikalnych? Czy mogę uratować orangutana, nie wyjeżdżając z Polski?

Podczas warsztatów ekologicznych LOKALNIE – GLOBALNIE przyjrzymy się bliżej zależnościom między naszymi codziennymi wyborami, a zanieczyszczeniem powietrza, wody, ziemi. Na przykładzie Polski i Indonezji zilustrujemy proces globalizacji i wykażemy naszą wspólną odpowiedzialność za stan środowiska naturalnego na świecie.

Warsztaty skupią się na trzech globalnych problemach ekologicznych:

OLEJ PALMOWY:

Najtańszy w produkcji i najchętniej stosowany przez koncerny spożywcze i farmaceutyczne. Jego produkcja doprowadziła do wycięcia ponad połowy obszarów leśnych Indonezji. Pod plantacje palmy olejowej wypalane są także torfowiska. Ich pożary powodują emisję dwutlenku węgla większą niż cała gospodarka USA.

Podczas zajęć uświadomimy młodzieży, że olej palmowy jest składnikiem ponad 90 procent produktów spożywczych i kosmetycznych dostępnych na rynku Polskim, w tym produktów rodzimych firm. Sprawdzanie składu produktów dostępnych w osiedlowym sklepie ma realny wpływ na stan lasów tropikalnych, zanieczyszczenia atmosfery czy ochronę zagrożonych gatunków.

PRZEŁOWIENIE MÓRZ

Problem zarówno Morza Bałtyckiego jak i odległego Pacyfiku. Tu łowi się przy użyciu sonarów tropiących ławice ryby, tam – bomb domowej produkcji i cyjanku potasu. Nielegalne metody połowu ryb stosowane w Azji i Afryce powodują nie tylko przełowienie mórz i oceanów, ale także zniszczenie raf koralowych, zagrożenie zdrowia i życia rybaków.

Podczas warsztatów młodzież pozna termin „zrównoważone rybołówstwo” oraz certyfikaty, które dają gwarancję zakupu produktów pochodzących z proekologicznych połowów. Ich znajomość pozwala na dokonywanie świadomych wyborów i ochronę środowiska wodnego na całym świecie.

PLASTIK

Plastikowa rurka w napoju? Jednorazowy kubek na wynos? Foliowy woreczek z supermarketu?Tylko część plastikowych odpadów podlega recyclingowi. Przetwarzanie innych jest nieopłacalne. Plastikowe opakowania zaśmiecają polskie lasy, dryfują po morzach i oceanach. Coraz częściej z powodu zapchania układu pokarmowego plastikiem giną żółwie, ryby i ptaki. Mikroskopijne ziarenka mikro-plastiku dostają się z solą morską lub wodą także do naszej diety.

Podczas warsztatów przedstawimy sposoby na eliminowanie ilości używanego plastiku oraz oznakowania, które ułatwiają identyfikację opakowań nadających się do ponownej obróbki.